Goede doelen Nederland

Goede doelen Nederland

Ook via uw testament kunt u bijdragen aan een betere wereld

Op de foto: Jaques

Fotogragie: Sanne Bas Beeldproducties

Dagelijks geven miljoenen mensen aan maatschappelijke doelen. Omdat ze iets willen betekenen voor de samenleving. Omdat ze op willen komen voor onrecht of de meest kwetsbaren willen helpen. Omdat ze bij willen dragen aan het bestrijden van ziekten of het belangrijk vinden om onze kostbare natuur en cultuur te behouden. Allemaal voor een ideaal. Grote delen van de wereld en dus ook van ons land zouden er totaal anders uitzien zonder de inzet en steun van al deze mensen.

Uit onderzoek blijkt dat mensen in Nederland gul en ruimhartig aan goede doelen geven. Ook blijkt dat het steeds vaker voorkomt dat mensen een goed doel opnemen in hun testament. Omdat ze het belangrijk vinden dat er, ook als zij er niet meer zijn, wordt doorgewerkt aan hun ideaal. Dit doen zij vanuit een grote betrokkenheid bij de maatschappelijke doelen en zijn daar trots op. Zoals bijvoorbeeld Jacques die, na een heftige gebeurtenis in zijn leven, heel bewust heeft gekozen om een gezondheidsfonds op te nemen in zijn testament.

Jacques: ‘Een hele geruststelling dat ons geld later goed terechtkomt’

Bij Jacques (75) werden bij toeval ernstige vernauwingen in de kransslagaders van het hart ontdekt. Van de ene op de andere dag was hij hartpatiënt. Zijn vrouw en hij besloten om allebei in hun testament vast te leggen dat hun geld later naar onderzoek naar hart- en vaatziekten gaat. 

‘Toen 13 jaar geleden werd ontdekt dat mijn aderen bijna volledig waren dichtgeslibd, was dat een grote schok. Dit had ik niet verwacht. Ik heb nooit gerookt, let op mijn voeding en fiets regelmatig. Het bleek een erfelijke aandoening’.

‘Nadat de artsen de ernstige vernauwingen hadden vastgesteld, ging alles in een stroomversnelling. Al binnen een paar dagen onderging ik een openhartoperatie in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Er werden vier omleidingen in het hart aangelegd’. ‘Mijn vrouw Astrid en ik reizen twee keer per jaar naar Bali. We realiseerden ons door de vliegramp met de MH17 dat dit ons ook had kunnen treffen. We hadden tot dan nog niets vastgelegd in een testament. De vliegramp was eigenlijk de aanleiding om onze wensen vast te laten leggen in een testament’.

‘Wij hebben geen kinderen. Daarom gingen we voor onze nalatenschap nadenken over alternatieven. Wij zijn uiteindelijk uitgekomen bij de Hartstichting’. ‘Via de notaris hebben we twee testamenten laten opmaken om onze nalatenschap goed te regelen. Dit voelt heel goed. Zo gaat ons geld later naar wetenschappelijk onderzoek. Een belangrijk voordeel is dat de belasting niet met een groot bedrag aan de haal gaat’.

Vijf tips over nalaten

  1. Mocht u ook overwegen een goed doel op te nemen in uw testament, als (mede) erfgenaam of als legataris (omschreven goed of geldbedrag) bespreek dit ruim op tijd met uw kinderen of andere naasten. Dit voorkomt verassingen.
  2. Leg uw nalatenschap vast in uw testament, alleen dan is het rechtsgeldig. Dit gaat altijd via een notaris.
  3. Maak uw keuze zorgvuldig, er zijn heel veel goede doelen en veel verschillende mogelijkheden om na te laten aan een goed doel. Uw notaris kan u van advies voorzien. Ook kunt u vooraf een goed doel benaderen over de mogelijkheden.
  4. Goede doelen zijn heel blij met een bijdrage of dit nu een groot bedrag is of een klein bedrag. U kunt ook meerdere goede doelen opnemen in uw testament.
  5. Wilt u zekerheid over een goed doel? Let dan op de Erkenning. Erkende goede doelen voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Ze gaan met iedere euro zorgvuldig om, zijn transparant en laten zich controleren. Aan een erkend goed doel kunt u gerust nalaten.

Drie fabels over nalaten

  1. U kunt beter één goed doel kiezen dan tien. Dit is een fabel. Volg uw hart! Als u het werk van diverse goede doelen mooi vindt, kunt u best meerdere goede doelen opnemen in uw testament.
  2. Een groot bedrag kunt u beter niet aan een klein goed doel nalaten. Dit is ook een fabel. Ook voor kleine goede doelen betekent een groot bedrag dat ze echt het verschil kunnen maken.
  3. Familie én goede doelen opnemen in uw testament kunt u beter niet doen. Dit is ook een fabel. Als u van te voren met uw familie en naasten bespreekt waarom u ook een goed doel wil opnemen in uw testament, kan dit juist op veel waardering rekenen.

Meer informatie over nalaten aan een goed doel

Er is een handige Goede Doelen Gids waar alle mogelijkheden van nalaten en informatie over de goede doelen in beschreven staan. Vraag er naar bij uw notaris.

Vorige: Partos - 2017 2
Volgende:  Centraal Bureau Fondsenwerving