HET VERGETEN KIND LANCEERT WERKPAKKET VOOR AANDACHTSVOLLE JEUGDZORG

HET VERGETEN KIND LANCEERT WERKPAKKET VOOR AANDACHTSVOLLE JEUGDZORG

 

29 januari 2024
 

Kinderen in jeugdzorg moeten gezien en gehoord worden. Helaas is dit te vaak niet het geval. Dat zorgt voor grote problemen. Kinderen voelen zich een probleemgeval en hun ontwikkeling stokt. Daarom lanceert Het Vergeten Kind het werkpakket ‘In gesprek over aandachtsvolle jeugdzorg.’ Met dit pakket daagt de stichting hulpverleners uit om met elkaar te praten over het belang van aandacht binnen hun werk. 

In gesprek over aandachtsvolle jeugdzorg is een inspirerend werkpakket dat bestaat uit boeiende video's van hulpverleners en prikkelende gesprekskaarten. In het pakket staan zes basisprincipes centraal die ervoor zorgen dat kinderen zich beter gezien en gehoord voelen. Zodra hulpverleners deze principes omarmen, komt een aandachtsvolle jeugdzorg een stuk dichterbij.

De basisprincipes zijn samen met kinderen en hulpverleners ontwikkeld: 

We zijn en blijven beschikbaar voor het kind.
We luisteren en zijn nieuwsgierig, zonder vooroordelen en aannames. 
We hebben oog voor de talenten, dromen en interesses van het kind.
We sluiten aan bij wat het kind nodig heeft en zelf wil.
We werken samen met wie belangrijk is voor het kind.
We laten ook wat van onszelf zien in het contact.
 
Bekijk de video waarin hulpverleners met elkaar in gesprek gaan over aandachtsvolle jeugdzorg.

             

AANDACHT VOOR ELKAAR

Aandacht voor hulpverleners is net zo cruciaal als voor de kinderen zelf. Het is aan gemeenten en bestuurders om de juiste randvoorwaarden te creëren om aandachtsvolle mogelijk te maken, zoals tijd en ruimte voor reflectie en het bevorderen van een open en lerende cultuur. 

En dat is belangrijk, vertelt orthopedagoog-generalist Eva: "Zorg maar eens dat je rustig en liefdevol blijft als je bent uitgescholden of geslagen. Door hier open gesprekken over te voeren met andere hulpverleners ontstaat een omgeving waarin het werk beter te dragen wordt. Hoe complex de situatie ook is. Ook leer je elkaars triggers kennen. Zo kunnen we elkaar ondersteunen en zorgen dat het kind er niet de dupe van wordt.” 

AANVRAGEN WERKPAKKET

Vanaf 29 januari is het mogelijk om In gesprek over aandachtsvolle jeugdzorg aan te vragen.

Vraag het werkpakket aan

Bron: Het Vergeten Kind