Landelijke collecteweek Longfonds

Landelijke collecteweek Longfonds

 

Sem (8) lag door astma al 30 keer in het ziekenhuis

 

Landelijke collecteweek Longfonds: “Op weg naar een wereld zonder astma”

 

Astma is nog steeds de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen in Nederland. Elke dag belanden zeven kinderen stikbenauwd in het ziekenhuis. Bij 1 op de 5 kinderen met astma heeft het ontstaan van de ziekte te maken met luchtvervuiling. “Dat begint al in de baarmoeder”, zegt directeur Michael Rutgers van Longfonds. “De gezondheidsschade die dan al ontstaat en in de jaren daarna, heeft een groot gevolg op de rest van het leven. Gezonde lucht is dus letterlijk van levensbelang.” 

 

Iedere dag krijgen 50 kinderen de diagnose astma

Sem is pas acht jaar oud, maar heeft in zijn jonge leven al meer dan dertig keer in het ziekenhuis gelegen. Zijn astma heeft grote invloed op zijn leven en dat van zijn gezin. Moeder Ingrid de Vogel: "Zeven keer moest hij naar de intensive care, wat heel heftig is. De laatste keer was in het najaar van 2021: in vier dagen tijd zijn we toen in drie verschillende ziekenhuizen geweest. De één was vol, bij de andere kon hij niet de gewenste zorg krijgen. Dat laat zien: het kan echt een heel gedoe zijn.” 

 

Landelijke collecteweek: 16 t/m 21 mei

Een longziekte heeft veel invloed op een kind, het gezin en de omgeving. Sporten, spelen of naar school gaan: wat voor andere kinderen logisch is, is dat vaak niet voor een kind met een longziekte. “Wij willen dat geen enkel kind meer astma heeft. Daarom halen we tijdens de landelijke collecteweek zo veel mogelijk geld op om wetenschappelijk onderzoek naar astma te versnellen”, zegt Michael Rutgers.

 

Fit in gezonde lucht

“Sem heeft zijn gezondste moment van het jaar als we op vakantie gaan naar de bergen. Naar de frisse lucht. Daar is hij zóveel fitter”, vertelt zijn moeder. “Een paar jaar geleden was hij aan het kwakkelen met zijn gezondheid vlak voordat we naar Oostenrijk gingen. Ik weet zeker dat als we in Nederland waren gebleven, hij in het ziekenhuis was beland. Maar in Oostenrijk knapte hij helemaal op. We zijn er dan ook van overtuigd dat luchtkwaliteit een heel belangrijke rol speelt.”

 

Astma voorkomen 

Longfonds financiert en faciliteert onderzoek naar het voorkomen van astma bij kinderen. De eerste duizend dagen vanaf de zwangerschap zijn belangrijk om een gezonde afweer op te bouwen. Onderzoekers hebben ontdekt dat het immuunsysteem na de geboorte nog moet worden ‘opgevoed’. Als het de juiste prikkels krijgt, vooral in die eerste 1000 dagen vanaf de zwangerschap, is de kans dat kinderen astma en allergieën krijgen veel kleiner. Daarnaast zet Longfonds alles op alles om onderzoek naar vroegere diagnostiek en betere behandeling van astma mogelijk te maken.  

 

Landelijke collecteweek 

We willen samen op weg naar een wereld waar kinderen geen astma meer krijgen. Een wereld waar kinderen opgroeien en spelen in gezonde lucht. Een wereld waarin iedereen vrij kan ademen. Daarom halen duizenden vrijwilligers tijdens de collecteweek geld op. Online via whatsapp en social media, met een QR-code én uiteraard met de collectebus. Voor meer informatie: https://www.longfonds.nl/help-mee/collecte-2022. 

 

Ook u kunt via de knop "Maak een Donatie" direct het werk van het Longfonds ondersteunen


Stichting Longfonds
Marco Boshoven
Heb je een vraag?

Marco Boshoven