Aardverschuivingen in Burundi eisen tientallen levens
21 oktober 2018

Aardverschuivingen in Burundi eisen tientallen levens

 

Bij aardverschuivingen als gevolg van hevige regenval in Burundi zijn minimaal 26 mensen om het leven gekomen. Tien mensen worden nog vermist. ZOA en Red een Kind werken samen om snel noodhulp te verlenen. De modderlawine vond plaats in de provincie Cibitoke, het werkgebied van zowel ZOA als Red een Kind.

 

Herman Kamphuis, ZOA-landendirecteur in Burundi

Na dagenlange hevige regenval is een dorp op de heuvel Nyempundu bedolven onder de modderlawine. De noodhulp wordt bemoeilijkt doordat een belangrijke brug naar het gebied is ingestort. Daardoor zijn de bijna 2000 getroffen gezinnen vrijwel van de buitenwereld afgesloten. “Daarnaast is het de laatste tijd onveilig in het gebied. Dit dorp ligt vlak aan de grens met Rwanda waar veel spanningen zijn. Dat maakt de hulpverlening heel complex”, zegt Herman Kamphuis, ZOA-landendirecteur in Burundi.

Uit een eerste inventarisatie in samenwerking met andere hulporganisaties blijkt dat er veel moet gebeuren. “Eerste prioriteit is het zoeken naar de vermisten. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans op overleven. Ook is er hulp nodig bij de identificatie van de doden en ervoor zorgen dat ze een waardige begrafenis krijgen. De eerste levensbehoeften van de overlevenden, zoals voedsel, medische zorg en onderdak, moeten ook snel geregeld worden.” Samen met de andere hulporganisaties wordt nu afgestemd hoe de hulp zo snel en zo efficiënt mogelijk verleend kan worden.

ZOA enRed een Kindzijn beiden lid van het Christelijk Noodhulpcluster, waarbinnen zoveel mogelijk wordt samengewerkt om snel noodhulp te verlenen.

ZOA biedt hulp aan mensen die getroffen zijn door een gewapend conflict of natuurramp. Wij dragen bij aan een nieuw perspectief van hoop waarin mensen in waardigheid en onderling vertrouwen samenwerken aan hun toekomst. Samen met de getroffen gemeenschappen werken wij aan herstel totdat zij weer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. De ruim 900 medewerkers zijn werkzaam in zestien landen in Afrika, Azië, Midden-Oosten, Zuid-Amerika en Nederland – vanuit een christelijke inspiratie. 

Terug naar Overzicht Persberichten