Armoedefonds opent 1.000ste MUP
5 oktober 2022

Armoedefonds opent 1.000ste MUP


Op woensdag 5 oktober heeft de Utrechtse wethouder Linda Voortman bij Emmaus Overvecht officieel de 1.000ste MUP  (Menstruatieproducten Uitgifte Punt) in Nederland geopend.

 

Menstruatiearmoede


Stichting Armoedefonds zet zich o.a. in tegen menstruatiearmoede in Nederland door gratis menstruatieproducten te verspreiden. 1 op de 10 meiden en vrouwen heeft niet altijd geld voor maandverband of tampons, terwijl dit wel een basisbehoefte is. Het gebrek aan menstruatieproducten brengt schaamte, maar ook sociaal isolement en gezondheidsproblemen met zich mee. Door deze producten, via onze MUP’s beschikbaar te stellen, voorkomen we dat er (jonge) vrouwen een periode in de maand het huis niet uit kunnen of durven.


Verspreid over Nederland zijn uitgiftepunten gerealiseerd in scholen, bibliotheken, Voedselbanken, lokale hulporganisaties, wijkcentra, kringloopwinkels maar ook kastjes in voortuinen bij particulieren.
En dat aantal is inmiddels tot 1.000 gestegen en groeit nog elke dag!

 

Factsheet_1000_MUP

Armoedegrens


Overvecht te Utrecht is zo’n wijk waar veel mensen met een economische achterstand leven. Sommigen leven al jaren onder de armoedegrens, anderen worden sinds kort getroffen door inflatie en stijgende energieprijzen. Bij Kringloopwinkel Emmaus kunnen mensen tweedehands spullen kopen en de opbrengst wordt weer besteed om mensen een nieuwe kans in de maatschappij te geven door woon-werkgemeenschappen.


Een perfecte locatie voor de 1.000ste MUP. Vanaf 15:30 zal Stichting Armoedefonds en Emmaus Overvecht een feestelijk opening organiseren waarbij Wethouder Voortman om 16:00 de officiële opening voor haar rekening neemt.
Meer informatie vind je op www.armoedefonds.nl/menstruatie-armoede.