1 september 2021

Armoedefonds realiseert 100e uitgiftepunt gratis menstruatieproducten

 

Stichting Armoedefonds heeft het 100e uitgiftepunt voor gratis menstruatieproducten gerealiseerd. Vrouwen die niet voldoende geld hebben om zelf maandverband of tampons te kopen, kunnen er gebruik van maken. Uit eerder onderzoek is bekend dat 1 op de 10 meisjes en vrouwen wel eens geen geld heeft voor maandverband of tampons. Eind 2020 is het Armoedefonds gestart met het aanpakken van dit probleem. “Menstruatie-armoede zou in Nederland niet voor moeten komen. Blijkbaar is de armoede zo schrijnend dat menstruatieproducten een luxe zijn voor meisjes en vrouwen”, aldus woordvoerder Irene Verspeek. Via de uitgiftepunten worden maandverband en tampons, maar ook wasbaar en biologisch maandverband en cups verstrekt aan jonge meiden en vrouwen. Sinds het Armoedefonds is gestart met de actie is er al veel steun gekomen van mensen en organisaties. Vrouwen halen hun toiletkastjes leeg en sturen de producten op die ze niet meer gebruiken, er worden menstruatieproducten gekocht en ingezameld. “Wij zijn enorm blij met deze steun!”, aldus Verspeek. 

 

De uitgiftepunten van Stichting Armoedefonds voor menstruatieproducten

liggen verspreid over heel Nederland en zijn veelal lokale (hulp)initiatieven die hun organisatie of locatie ter beschikking stellen om de gratis producten aan te bieden. Voorbeelden van uitgiftepunten zijn scholen, buurthuizen, voedselhulporganisaties en weggeefkastjes. Delène Steeghswerkt als vrijwilliger bij één van de uitgiftepunten, Stichting His Hope in Horst. Zij heeft veelvuldig contact met de vrouwen die de hygiënische producten ontvangen. “We horen steeds meer verhalen dat vrouwen bezuinigen op maandverband en tampons en zich minder verschonen, en daardoor bijvoorbeeld ook gezondheidsproblemen krijgen waar ze voor naar de huisarts moeten”, aldus Steeghs.

Het Armoedefonds gaat de komende tijd door met het uitbreiden van het aantal uitgiftepunten. Mensen kunnen de actie ondersteunen door zelf producten in te zamelen en naar het Armoedefonds op te sturen. Meer informatie vind je op www.armoedefonds.nl/menstruatie-armoede.

Terug naar Overzicht Persberichten


Accountmanager