Jubileumtentoonstelling Vereniging Rembrandt
20 oktober 2018

Jubileumtentoonstelling Vereniging Rembrandt

 


20 juli 2018 

 

Van 30 september 2018 tot en met 3 februari 2019 organiseert het Kröller-Müller Museum op initiatief van de Vereniging Rembrandt de tentoonstelling Als kunst je lief is. Voor één keer worden ruim tachtig belangrijke aankopen van veertig Nederlandse musea bijeengebracht die de afgelopen tien jaar mede zijn verworven met steun van de Vereniging Rembrandt. Als kunst je lief is toont de volle breedte van de museale aankopen. Samen geven de aankopen een beeld van hoe de Collectie Nederland - die voor iedereen toegankelijk is - in de jaren 2008-2018 is verrijkt. 

Als kunst je lief is wordt een feest van onverwachte ontmoetingen. De 80 werken- veelal publiekslievelingen- worden uit hun gebruikelijke context gehaald en in verrassende combinaties getoond. De kunstwerken en objecten zijn met grote zorg geselecteerd en geënsceneerd door samensteller Peter Hecht – emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en fellow van de Vereniging Rembrandt – en vormgever/stylist Maarten Spruyt. Zo hangt een monumentaal zestiende-eeuws Bijbels historiestuk uit het Stedelijk Museum Alkmaar naast een imposante foto van Andreas Gursky uit het Stedelijk Museum te Amsterdam. Het Prototype 'lage stoel' van Rietveld uit de collectie van het Centraal Museum in Utrecht is naast een zeventiende-eeuws bloemstilleven uit het Mauritshuis in Den Haag te bewonderen.

Collectie Nederland Onderweg

Hier krijgt de bezoeker inzicht in de verwervingsgeschiedenis van de individuele aankopen en de soms spannende route die moest worden afgelegd om het felbegeerde werk te verwerven. Diverse aspecten van het verzamelen voor de Collectie Nederland komen in de tentoonstelling aan de orde: hoe en waarom wordt verzameld, welke criteria worden daarbij gehanteerd, welke veranderingen treden er in de loop der jaren op en hoe is de Vereniging Rembrandt daarmee omgegaan.

Satellietprogramma door heel Nederland

Als aanvulling op en verwijzing naar de tentoonstelling in Otterlo vinden er door heel Nederland minipresentaties plaats. In totaal werken vijftien musea aan dit programma mee, van Groningen tot Middelburg en Haarlem tot Maastricht. In elke presentatie wordt een werk dat in de afgelopen tien jaar mede met steun van de Vereniging is aangekocht, getoond in combinatie met collectiegenoten waar het een relatie mee aangaat. Die combinatie laat zien dat het nieuw verworven werk de bestaande collectie op een hoger niveau tilt, een nieuw accent legt of een gemis opheft.

 


Marco Boshoven
Heb je een vraag?

Marco Boshoven