Taskforce Dit is het Openings- en herstelplan voor culturele sector
19 januari 2022

Taskforce Dit is het Openings- en herstelplan voor culturele sector

 

Vandaag presenteert de Taskforce culturele en creatieve sector haar Openings- en herstelplan aan het kabinet en de Tweede Kamer. Het doel is een voorspelbare en zorgvuldige corona-aanpak voor publiek, makers en culturele organisaties. Een aanpak waarbij de beleidsreflex niet meer ‘sluiten’ is, maar ‘veilig openblijven’; een aanpak met perspectief op herstel.  

In het plan doet de Taskforce zes voorstellen om wendbaar en weerbaar de crisis uit te komen. Het gaat onder meer om een routekaart waarin voor elk risiconiveau van de pandemie beschreven staat hoe een podium, museum of festival toch op veilige manier bezoekers kan ontvangen. Ook staat in het plan wat de culturele sector nodig heeft om te herstellen van de coronacrisis: maatregelen om het publiek weer terug te laten keren, om makers, artiesten en zelfstandig werkenden voor de sector te behouden en om ook in de toekomst een volwaardig programma-aanbod te kunnen bieden.  

Het plan gaat uitgebreid in op de zeer zorgelijke situatie van makers en zelfstandig werkende professionals. De Taskforce heeft een set afspraken opgesteld, Fair Pay bij nood- en herstelsteun, waarmee wordt gewaarborgd dat noodsteun alle onderdelen van de culturele keten bereikt (van maker tot technicus, tot producent en presentatieplek). De Fair Practice Code vormt het uitgangspunt in deze afspraken.  

Lees HIER het Openings- en herstelplan en HIER Fair Pay bij nood- en herstelsteun

Acties vandaag 19 januari 2022

Vandaag wordt door velen uit de cultuursector actiegevoerd, van KAPSALON THEATER en DE MUSEUM GYM, tot studenten die met de slogan SCHIJN LICHT OP DE CULTUURSECTOR met kaarsjes en lampjes voor de Tweede Kamer zullen staan.

Ook geeft de Taskforce om 16.00 een LIVE UDATE vanuit Pakhuis de Zwijger. 


Vanuit Pakhuis de Zwijger belichten we de acties, de noden in de culturele en creatieve sector en het Openings- en herstelplan. Natasja van den Berg leidt het gesprek met de wethouder van Amsterdam Touria Meliani en met enkele leden van de Taskforce: Jan Zoet (voorzitter Kunsten ‘92 en voorzitter Taskforce culturele en creatieve sector), Peter van den Bunder (belangenbehartiger Kunstenbond) en Vera Carasso (directeur Museumvereniging). Vanuit de audiovisuele sector schuift aan Ron Sterk (directeur Vue Cinemas en vice voorzitter NVBF). We maken live verbindingen met de Kleine Komedie en met andere actielocaties.

Lees HIER meer

Meer over de Taskforce culturele en creatieve sector klik HIER

Terug naar Overzicht Persberichten


Redacteur
Harold van der Laan
Heb je een vraag?

Harold van der Laan