CBF: Doe de DonatieTest en check welk doel bij u past

CBF: Doe de DonatieTest en check welk doel bij u past

Foto: Harmienke Kloeze directeur CBF

Als CBF, toezichthouder op meer dan 640 Erkende Doelen (4,4 miljard geefgeld) snappen we dat het niet altijd makkelijk is om te bepalen aan welke organisatie je wilt geven. Er zijn verschillende organisaties, van gezondheid tot cultuur, van onderwijs tot natuur en van klein tot groot. Wij hebben daarom de DonatieTest ontwikkeld, zodat je met een paar vragen een lijst hebt van Erkende ideële organisaties. Van deze doelen weet je zeker dat ze hun basis op orde hebben en dat ze doen wat ze beloven.

Alle Erkende organisaties hebben een ‘Erkenningspaspoort’ waarin je in een oogopslag ziet wat de missie is, welke activiteiten ze doen, hoeveel geld er binnenkomt en waaraan ze het uitgeven. Je kan ook de verschillende paspoorten met elkaar vergelijken om een goede keuze te maken. De Erkenningspaspoorten zijn te vinden in het Register goede doelen op de website van het CBF, www.cbf.nl, en op de websites van de Erkende Goede Doelen zelf.

Het doel van het CBF 

De Erkenning is hét keurmerk voor fondsenwervende organisaties in Nederland. De meer dan 640 Erkende fondsenwervende organisaties laten zich ieder jaar vrijwillig toetsen door toezichthouder CBF. Hierdoor geven deze organisaties een krachtig signaal af: wij zijn een professionele sector waar geldverstrekkers gerust aan kunnen geven. “Ons doel is om met de Erkenning de donateur een zorg uit handen te nemen,” zegt Harmienke Kloeze, directeur bij het CBF. “Het goede doel kan zich in de communicatie richten op het eigen verhaal, op het mooie werk dat ze doen. Wij controleren als onafhankelijke partij of ze voldoen aan de kwaliteitscriteria waarmee ze het ‘Erkend Goed Doel’-logo mogen voeren. Het sterke van Erkende Goede Doelen is dat zij zich vrijwillig regelmatig laten controleren en dat er daardoor bijgestuurd wordt. De sector toont daarmee ook een zelfreinigend vermogen.”

 

Onafhankelijke Commissie stelt de normen vast

Harmienke Kloeze: “De normen waarop getoetst wordt, worden vastgesteld door de onafhankelijke Commissie Normstelling, waarin ook het donateursbelang vertegenwoordigd is. Er wordt onder meer gekeken of het bestuur goed in elkaar zit, of het goede doel zorgvuldig omgaat met het geld en verantwoording aflegt. De controle door het CBF bestaat uit een jaarlijkse check en reflectie en eens in de drie jaar een uitgebreide toets.”

“Doordat er op de grootte van de organisatie toegesneden normen zijn, vragen steeds vaker organisaties die voorheen niet in aanmerking kwamen, de Erkenning aan. Ook zien we een verbreding van het aantal ideële organisaties die Erkend willen zijn, zoals musea, universiteitsfondsen en onderwijsinstellingen.”

 

De Erkenning is er voor allerlei verschillende fondsenwervende organisaties

De goededoelenorganisaties betalen voor de toetsing. Daarbij wordt het solidariteitsbeginsel toegepast: de grotere organisaties betalen meer voor de Erkenning dan de minder grote organisaties. De Erkenning is op die manier ook betaalbaar voor minder grote organisaties, wat het imago van de hele sector ten goede komt.

 

Ontwikkelgericht toezicht

Ons toezicht is ontwikkelgericht. We overzien de ontwikkelingen in de sector, doen zelf onderzoek op onze data en leggen actief verbinding met wetenschappers. Zo houden we samen de standaard hoog. We onderzochten bijvoorbeeld samen met de Radboud Universiteit de gevolgen van de coronacrisis voor de Erkende Goede Doelen. 

 

Geef gerust aan een Erkend Goed Doel

De donateur moet bij het zien van het ‘Erkend Goed Doel’-logo weten dat je gerust aan die organisatie kan geven. Er is immers toezicht op de organisatie. Daarom gebruikt het CBF het motto: Geef Gerust aan een Erkend Goed Doel. 

Geef gerust aan de deur

Het landelijke collecterooster is bij heel veel mensen wel bekend. In het landelijke rooster zie je in welke weken de Erkende Goede Doelen langskomen voor een collecte. 

Daarnaast is er ook een wervingsrooster huis-aan-huis. Dit is een rooster waarop iedereen kan zien of er in die week een donateurwerver langs kan komen voor een Erkend Goed Doel. Het wervingsrooster is net als het collecterooster te vinden op de website van het CBF.

De Erkenning opent deuren

De Erkenning wordt in toenemende mate gezien als de standaard in de sector. Zo is het een voorwaarde om lid te worden van de brancheorganisatie Goede Doelen Nederland. De Goede Doelen Loterijen hebben de Erkenning toegevoegd aan hun criteria voor beneficianten, en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt dat de Erkenning leidend is bij de aanvraag van vergunningen bij gemeenten voor collecteren en donateurwerving. 

MEER INFORMATIE

Voor meer informatie, ga naar www.cbf.nl

Terug naar Overzicht Publicaties