Compleet van de wereld, onder invloed van drugs

Compleet van de wereld, onder invloed van drugs

 

Is dit dezelfde Marina? Ik herken haar nauwelijks als ze de deur open doet. Bijna een jaar geleden werd ze naar het opvangcentrum in Bogotol gebracht. Compleet van de wereld, onder invloed van drugs, agressief, een wrak. Er viel geen land met haar te bezeilen. Eerder waren we gebeld door de Kinderbescherming. Of we plek voor Marina en haar twee kinderen hadden. Het was haar laatste kans. Geen opvang, dan zou ze de voogdij over haar kinderen verliezen.

Het leven van Marina is een chaos

Op zich was het al bijzonder dat de Kinderbescherming haar nog een kans gaf. Meestal wordt de voogdij in dergelijke gevallen direct afgenomen en ziet de moeder haar kinderen nooit meer terug. Ook hier had de Kinderbescherming redenen genoeg om dergelijke maatregelen te nemen. Het leven van Marina was een chaos. Ze wil er graag over vertellen.

Ik hoef nauwelijks vragen te stellen. Het is een waterval van woorden en ze springt van de hak op de tak. Ze is geboren in Kansk, hier niet ver vandaan, verteld ze. Niet ver heeft in Siberië vaak een wat andere betekenis. Het blijkt 600 km te zijn. Zo ongeveer de afstand tussen Groningen en Parijs. Haar vader heeft ze nauwelijks gekend. Die liet het gezin in de steek toen ze nog geen 3 jaar oud was. Ze kent hem alleen maar van een foto. “Ik weet niet waar hij nu is, misschien is hij al wel overleden”.

Haar moeder overleed toen ze 13 jaar oud was. Ze werd opgevoed door haar oma. Op haar 17e begon ze met drugs. “Daardoor werd ik niet toegelaten voor een hogere opleiding. Ik heb nog wel een vakopleiding banket bakken gedaan.” Ze krijgt een vriend en wordt op 21 jarige leeftijd moeder van Valeria. Maar haar drugsgebruik gaat van kwaad tot erger, van marihuana naar heroïne, en haar vriend gaat bij haar weg.

Compleet van de wereld, onder invloed van drugs

Ze gaat samenwonen met een andere man. Met hem krijgt ze nog een kind, Alexei. Hij is drugsdealer en zij helpt hem daarbij. Inmiddels zijn ze van de heroïne over gegaan op synthetische drugs; sol (Russisch voor zout). “Het effect van sol is heel heftig maar ook kort en je wilt direct weer. Het is een wonder dat ik nog leef, De meeste gebruikers overlijden binnen een jaar.“

De kinderbescherming grijpt in

Haar vriend wordt opgepakt en zit in de gevangenis. Marina gaat samenwonen met een twintig jaar oudere man. Maar ook dat is geen succes. Ook hij is drugsdealer. Vanuit hun appartement verkopen ze de drugs. De kinderen worden verwaarloosd en de Kinderbescherming grijpt in. En zo komt Marina met haar twee kinderen bij ons in het opvangcentrum in Bogotol.

“De eerste dagen waren een verschrikking, ik had afkick verschijnselen, wist me niet te gedragen. Maar de mensen hier waren geweldig. Ik was ziek. Kun je je voorstellen dat ik, sinds ik hier ben, 24 kg ben aangekomen? Zij hebben me met alles geholpen. De kinderen zijn ook tot rust gekomen. Maar het belangrijkste is dat ik hier Jezus heb leren kennen. Nog anderhalve maand en mijn rehabilitatie zit erop. Elke maand moet ik me melden omdat ik als drugsverslaafde sta geregistreerd. De mensen daar zijn verbaasd over mijn herstel maar zijn ook blij voor me. Ze zullen mij gaan missen zeiden ze. Ik heb ze verteld dat dit zonder Jezus niet mogelijk was geweest”.

De kinderbescherming grijpt in

Dit is een heel andere Marina dan een jaar geleden. Marina maakt nu plannen voor de toekomst. Zij wil graag in Bogotol blijven. Zij is actief in de kerk en haar dochter Valeria gaat hier naar school. En Marina wil aan de slag in het opvangcentrum. Momenteel zoekt Mission Possible woonruimte voor Marina.

Bekijk onze website om ons mee te helpen https://www.missionpossible.nl/


Stichting Mission Possible