Notarissen en goede doelen in actie met gratis testament

Notarissen en goede doelen in actie met gratis testament

 

Amsterdam, 28 april 2021 – 10 goede doelen hebben de handen ineen geslagen met notarissen in Nijmegen en Groningen. In de maand mei kunnen inwoners van die steden gratis hun testament opmaken. De goede doelen en notarissen doen dit om het opnemen van een goed doel maken dit mogelijk om het begunstigen van een goed doel mogelijk te maken. Zo maken nalatenschappen de wereld een beetje mooier.

Steeds meer mensen denken erover een goed doel in hun testament op te nemen. Met giften uit nalatenschappen kunnen goede doelen echt verschil maken. Uit onderzoek* blijkt dat de kosten die gemoeid zijn bij het aanpassen of opmaken van een testament mensen soms weerhouden om het ook echt te doen, terwijl ze het wel graag willen.

Nieuw initiatief

In Groot-Brittannië en Canada organiseren notarissen samen met goede doelen een actiemaand. In die maand kunnen mensen gratis hun testament laten opmaken of aanpassen bij de deelnemende notarissen.

Arjen van Ketel, expert op het gebied van nalatenschappen, introduceert deze aanpak nu in Nederland. “In het buitenland werkt deze aanpak heel goed. Mensen die overwegen aan een goed doel na te laten, komen erdoor in actie. Het geeft hen een goed gevoel vast te leggen waar hun geld naar toe gaat en daarin – al dan niet - ruimte te maken voor een goed doel. En goede doelen vinden het fantastisch als iemand besluit aan hen na te laten. Of dat nu 500 euro is of veel meer, alle bijdragen zijn welkom en maken het mogelijk om hun missie na te jagen.”

In Nederland hebben 10 goede doelen, waaronder Alzheimer Nederland, Stichting Vluchteling en CliniClowns, zich aangesloten bij het initiatief. Zij hopen op meer aandacht voor nalaten aan goede doelen én natuurlijk dat mensen in actie komen als de wens er is om een goed doel te begunstigen.

Mei = Gratis Testament Maand

De campagne loopt in mei in Nijmegen en Groningen. Hier kunnen mensen bij de aangesloten notarissen gratis hun testament laten opmaken. De campagne heeft tot doel om mensen te stimuleren een goed doel op te nemen, maar dat is niet verplicht. Meer informatie over de actie, de aangesloten notarissen en goede doelen en de bijbehorende voorwaarden is te vinden in de advertenties in dag- en weekbladen en op www.gratistestamentmaand.nl.

Volgend jaar hoopt Van Ketel nog meer notarissen aangesloten te hebben bij het initiatief en dat nog meer goede doelen participeren. “Het zou geweldig zijn als op den duur alle Nederlandse notarissen en goede doelen meewerken. De notarissen werken tegen een kostprijs en de goede doelen dragen die kosten samen. Je kan dat zien als vooruitgeschoven kosten verbonden aan een nalatenschap. Dat is waarom het maken van het testament voor de mensen gratis is en het betekent echt een wereld van verschil voor de toekomst: goede doelen maken de wereld een betere plek. Daar ben ik van overtuigd.” 

* Bron: Legacy Foresight, Legacy Monitor 2018-2020