Pak vogels met vogelgriep niet op!”

Pak vogels met vogelgriep niet op!”

 

Al een kleine maand verschijnen overal berichten over de vogelgriep. Ook Dierenambulance en Hospitaal Den Haag is ondertussen meerdere malen met deze vervelende ziekte in aanraking gekomen. Vooral in de buitengebieden van Den Haag grijpt de vogelgriep om zich heen. Vogelgriep kan besmettelijk zijn voor mensen en daarom waarschuwt de dierenambulance: “Pak een vogel die je verdenkt van vogelgriep, levend of dood, nooit op!” 

Besmettingsgevaar

Het is belangrijk dat zowel levende als dode dieren snel weggehaald worden. Hier kun je de dierenambulance voor bellen.  Deze dieren worden ook gemeld voor onderzoek. Anouk Korporaal van de Dierenambulance Den Haag: “Vanwege het grote besmettingsgevaar gaan wij zorgvuldig om met andere dieren in de ambulance, de gezondheid van onze chauffeurs en het tussendoor ontsmetten van de ambulances. Wij hopen op ieders begrip als wij extra maatregelen moeten nemen. In sommige gevallen kost het wat meer tijd om een met vogelgriep besmet dier weg te halen.”

Momenteel lijkt de vogelgriep het meest voor te komen bij ganzen, zwanen, eenden en kleinere weide- en watervogels. Ook roofvogels worden soms slachtoffer door het eten van andere vogels. In theorie is de vogelgriep voor alle vogels besmettelijk, dus wees alert.

Symptomen bij verdachte vogels

De vogels gedragen zich vreemd. Zichtbare symptomen kunnen zijn:

  • apathisch gedrag
  • neurologische-/coördinatieproblemen
  • bibberingen kop en nek
  • rondjes zwemmen of draaien
  • zwiepen met nek
  • snot/slijmuitvloei snavel/ogen
  • blauwe, vergrote ogen
  • overmatig gapen/krabben lijkt een vroeg stadium 

 

Dode vogel(s) gevonden?

Nogmaals, pak ze niet op! Bel de dierenambulance op om de vogel weg te komen halen. Bij een enkele dode vogel kun je het dier melden via het meldformulier van het DWHC. https://dwhc.nl/meldingsformulier/

Bij drie of meer vogels kun je contact opnemen met het landelijk meldpunt dierziekten: 045-5463188.

Klik hier om te zien waar momenteel al gevallen van vogelgriep geconstateerd zijn. https://www.nvwa.nl/onderwerpen/vogelgriep-preventie-en-bestrijding