Winnaars Gouden Prokkel zijn bekend

Winnaars Gouden Prokkel zijn bekend

 

Minister Carola Schouten heeft vandaag in Utrecht de Gouden Prokkels* uitgereikt. Met deze prijzen worden de mooiste initiatieven waarbij ontmoetingen hebben plaatsgevonden tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking beloond. Tien genomineerden in twee categorieën (de Gouden Starters en de Gouden Kanjers) kwamen in aanmerking voor de prijzen. De tien genomineerden werden gekozen uit bijna 200 initiatieven.

In Nederland gaan steeds meer geluiden op voor een inclusievere samenleving. Ook voor mensen met een lichte of zware verstandelijke beperking, één miljoen inwoners in totaal, is er nog veel te verbeteren. Om die inclusie te bevorderen zet stichting Prokkel zich het hele jaar in. De twee bekendste activiteiten van de organisatie zijn de campagne ‘Inclusieve Stembureaus’ in maart en de landelijke Prokkelweek in juni. Vanuit die Prokkelweek worden de genomineerde activiteiten gekozen. Een volledig overzicht van de genomineerden staat op de site: https://www.prokkel.nl/gouden-prokkel/  

De categorie Gouden Kanjers kent dit jaar twee winnaars: De Prokkelstagedag van Brede zorgschool de Cambier én het Prokkelinitiatief waarin Kinderdagcentrum de Vuurtoren, Jenaplan basisschool Kristalla en Drenthe College samenwerken. Dat de jury besloot allebei te kiezen komt omdat ze alle twee een koppeling hebben met onderwijs én met jongeren.

Gouden Prokkel

De eerste winnaar is ooit klein begonnen. De activiteit is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend en groots evenement. De scholieren van de VSO-school de Cambier uit Tiel gaan elk jaar tijdens de Prokkelweek op allerlei leuke stages en de lokale bedrijven doen in steeds grotere getalen enthousiast mee. 

Winnaar Gouden Prokkel: De Cambier (met minister Carola Schouten)

De tweede winnaar komt uit Emmen. Tijdens de Prokkelweek vinden daar bijzondere ontmoetingen plaats: leerlingen van basisschool Kristalla gaan naar het kinderdagcentrum de Vuurtoren om samen met de kinderen daar allerlei leuke activiteiten te doen. Dit alles wordt begeleid door studenten van het Drenthe College.

Winnaar Gouden Prokkel: KDC de Vuurtoren, basisschool Kristalla en Drenthe College (met minister Carola Schouten)

In de categorie Gouden Starters krijgt de Geschillencommissie het goud. De Geschillencommissie is een belangrijke commissie binnen onze samenleving. Iedereen moet daar terecht kunnen. De jury vindt het goed dat zij samen met mensen met een verstandelijke beperking werken aan een brede toegankelijkheid. Er is aandacht voor vanuit de directie én ze gaan het breed oppakken binnen de eigen organisatie. Daar worden mensen met een beperking ook bij betrokken. 

Winnaar Gouden Prokkel: De Geschillencommissie (met minister Carola Schouten)

Winnaar Gouden Prokkel: De Geschillencommissie (met minister Carola Schouten)

Zilveren Prokkel

De Zilveren Prokkels gaan dit jaar dus naar UWV, Eerste en Tweede Kamer, SOVAK, Woonvorm Koekange (Baalderborg Groep), Team Sportservice provincie Utrecht, Gemeente Dantumadiel-Noardeast-Fryslân en LFB Wolvega en SDW. 

* Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met en iemand zonder een (licht) verstandelijke beperking.

 


Stichting Prokkel