De diagnose alvleesklierkanker is nog te vaak een doodvonnis

De diagnose alvleesklierkanker is nog te vaak een doodvonnis

 

Op internationaal niveau staat de zorg van alvleesklierkanker in Nederland er goed voor. Zo goed dat Prof. Dr. Marc Besselink zelfs durft te benoemen dat we ‘wereldkampioen onderzoek alvleesklierkanker’ zijn. Maar er moet nog veel gebeuren. Het duurt nu nog te lang voordat de nieuwste wetenschappelijke doorbraken beschikbaar komen. En om alvleesklierkanker beter te behandelen is veel meer onderzoek nodig. Daarom hebben we het Deltaplan Alvleesklierkanker opgericht.

Het Deltaplan Alvleesklierkanker is een landelijk samenwerkingsverband van de 15 expertisecentra (Dutch Pancreatic Cancer Group), het patiëntenplatform Living With Hope en de Maag Lever Darm Stichting. Een unieke landelijke samenwerking, met als doel wetenschappelijk onderzoek te versnellen.

Wereldkampioen, maar nog geen winnaar

Helaas zijn de vooruitzichten van de ziekte nog altijd slecht. Vijf jaar na diagnose is negen procent van de patiënten nog in leven. In de afgelopen 30 jaar is op bijna alle vormen van kanker flinke vooruitgang geboekt op overleving. Helaas niet bij alvleesklierkanker. Alvleesklierkanker is een van de meest dodelijke vormen van kanker. Per jaar overlijden er ruim 2.800 Nederlanders aan deze ziekte. Ongeveer even veel Nederlanders krijgen jaarlijks de diagnose. Dat zijn er 8 per dag. Die diagnose is zo goed als een doodvonnis. ‘Dit zijn schrikbarende cijfers. De enige manier om die te verbeteren is wetenschappelijk onderzoek. Door nieuwe medicijnen te testen en nieuwe behandelingen uit te proberen. Door te onderzoeken wat effectiever is: eerst chemo en dan een operatie, of juist andersom. Vaker opereren of juist minder vaak. Het antwoord op die vragen brengt ons steeds een stap dichter bij een betere behandeling.’

Kleine stappen, grote impact

Wetenschappelijk onderzoek kan letterlijk het verschil tussen leven en dood betekenen. ‘En om al dat wetenschappelijk onderzoek uit te voeren hebben we geld nodig. Dat kunnen we binnen het Deltaplan op een slimme manier investeren. Door krachten te bundelen creëren we in Nederland als het ware een grote onderzoeksgroep van patiënten, waarbinnen we meerdere studies tegelijk kunnen worden uitvoeren. Zo maken we ons land aantrekkelijk om nieuwe medicijnen te testen en kunnen we efficiënt en snel onderzoek uitvoeren.

Wilt u bijdragen aan meer wetenschappelijk onderzoek?

Ga naar de website deltaplanalvleesklierkanker.nl en steun ons! Dat kan ook met belasting voordeel! Vraag via de website de brochure 


Maag Lever Darm Stichting