Het laatste tankstation in Nederland
In het zuiden van Limburg, nog geen 500 meter van de grens met België, staat het laatste pompstation van Nederland. Door de gunstige ligging was het jarenlang één van de best lopende benzinestations in Nederland. Tegenwoordig tref je er een enigszins spookachtig, post-apocalyptisch geheel, geliefd bij fotografen. Sinds december is het voormalig Caltexstation in handen van BOEi om deze ruwe diamant weer te laten stralen.
Het tankstation kwam enkele jaren geleden via erfopvolging in handen van Guido en Paul van der Cruijs. In opdracht van hun opa werd het in 1953 gebouwd naar ontwerp van architect Ben Schinkel in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Een prachtig gebouw met kenmerkende overhangende luifel en veel glas, beton en staal. Op 20 mei 1953 werd het tankstation feestelijk geopend door de burgemeester. En zoals het de Limburgse traditie betaamd, gezegend door de pastoor. Eind jaren 70 werd de A2 verlengd tot aan de Belgische grens. Dit betekende het begin van het einde voor het tankstation in Withuis. In 1983 is het buiten gebruik gesteld en gebruikt als opslagplaats. Inmiddels staat het al jaren leeg.
De gebroeders Cruijs wisten duidelijk dat ze “iets” met dit beeldbepalende pand wilden doen. Maar een herbestemming leek onmogelijk, vanwege de enorme kosten. Enkele jaren en vele gesprekken later kwam BOEi voorbij; een non-profitorganisatie die de afgelopen 25 jaar meer dan 500 gebouwen een nieuwe bestemming geeft. Het handelsmerk van BOEi? Begint eer ge bezint. Wanneer niemand meer weet wat met een iconisch pand te doen, stroopt BOEi de mouwen op. Zo zijn vele monumenten en ander cultureel erfgoed in Nederland al gered van de sloop.
Arno Boon, directeur BOEi: “Het Caltex-tankstation is met recht een ruwe diamant: er is werk aan de winkel maar de oude foto’s laten ook zien hoe prachtig het weer zal worden. Wij beginnen met het wind- en waterdicht maken van het pand, waarvoor al een subsidieaanvraag is gedaan. Ondertussen gaan we fondsen werven om ook de restauratie te kunnen doen. De uiteindelijke herbestemming zou kunnen liggen in het fietstoerisme, dat in de regio het autotoerisme langzaam maar zeker verdrongen heeft.”
BOEi geeft leegstaand Nederlands erfgoed opnieuw betekenis en waarde. De afgelopen 25 jaar werden meer dan 500 gebouwen herbestemd tot school, museum of tot een bruisende plek met verschillende functies zoals wonen, werken, horeca en cultuur. Elk jaar wordt zo’n 20 miljoen euro geïnvesteerd; eigen vermogen, publieke middelen en geld van particulieren. De rol van de particuliere donateur en investeerder is zeer belangrijk; zonder privaat geld kunnen de projecten niet gerealiseerd worden. Doet u mee? Samen geven we monumentale gebouwen een nieuwe toekomst!
Ga naar www.BOEi.nl/meedoen