Natuurkoffer

Natuurkoffer

 

De IVN Natuurkoffer brengt de natuur naar binnen!

Jan Westera uit Zwolle is de bedenker van de Natuurkoffer. Zijn idee is landelijk opgepakt en door Riet van Dijk uit Doetinchem en Wil Paulus uit Silvolde, aangepast aan de omgeving van het werkgebied van het IVN De Oude IJsselstreek. Na een testperiode in enkele verzorgingshuizen in Doetinchem, Dinxperlo, Gendringen, Ulft en Terborg, zijn de koffers klaar om uitgeleend te worden.


Wat is de natuurkoffer?

De natuurkoffer zit boordevol ideeën om met ouderen de natuur te beleven zonder dat zij de deur uit hoeven gaan. Tijdens deze natuuractiviteit komen ondermeer prachtige foto's uit de natuur op tafel met herkenbare beelden uit de eigen omgeving. Hierdoor worden de deelnemers uitgenodigd vragen te stellen en hun verhaal te vertellen.

Het gebruik van de koffer is niet strak gebonden aan een protocol, maar laat juist veel ruimte om dat zelf in te richten. De koffers zijn afgestemd op het publiek, het seizoen en de omgeving.

Deze natuuractiviteit wordt begeleid door werknemers/activiteitenbegeleiders van verpleeg- en verzorgingshuizen, eventueel aangevuld met IVN- natuurgidsen en/of vrijwilligers. Het is ook erg leuk er kinderen of jongeren bij te betrekken.

Hoe werkt het?

De IVN Natuurkoffer is erg gebruiksvriendelijk. Zowel voor begeleiders die weinig van natuur weten als voor IVN Natuurgidsen die niet veel van ouderen weten. Een goede handleiding wijst de weg.

 

Het effect: positieve invloed van natuur op gezondheid

Natuuractiviteiten hebben een positieve invloed op de gezondheid van ouderen. Het zien van natuur brengt mensen tot rust. Een verblijf in de natuur is een probaat middel tegen stress.

Begeleiding

U kunt als vrijwilliger/ activiteitenbegeleider zelf met de koffer aan de slag. Het is ook mogelijk hiervoor een IVN natuurgids in te zetten of de activiteit samen met een gids te begeleiden. 


IVN Natuureducatie