Heifer Nederland

''Geef een man een vis en hij heeft één dag te eten. Leer een man vissen en hij heeft eten voor zijn hele leven.'' Het bekende gezegde is ook toe te passen op het gebied van landbouw en veeteelt. Dat is exact wat Heifer Nederland doet. Ze voorzien boeren in landen waar honger is van kennis over landbouw en veeteelt zodat ze onafhankelijk worden van steun van andere landen. 

De 4 manieren waarop Heifer Nederland ondervoeding aanpakt

Heifer Nederland ondersteund de bevolking van landen met armoede en honger met kennis, zodat ze zelfvoorzienend worden. 

1. Verbetering van beschikbaarheid

Boeren met een klein stukje land beschikken vaak over net genoeg land om zichzelf en hun gezin te voorzien van een handjevol eten. Het eten is niet gevarieerd en bij een slechte oogst is er ook in zeer beperkte mate te eten.  Heifer is er voor deze mensen. Ze leiden de boeren op om diverser en slimmer eten te verbouwen. Daarbij geven ze voorlichting aan gemeenschappen over het aanleggen van moestuinen. Dit zorgt voor een diverser dieet doordat er andere groenten en ook fruit verbouwd kunnen worden.

Heifer Nederland Boerin fruit verbouwen

2. Verbetering van betaalbaarheid

Wanneer de oogsten slecht zijn is er beperkte mate aan voedsel. Er kan ook lastig gehandeld worden. Heifer zorgt voor het opzetten van connecties tussen fabrieken, handelaren en zorgt voor hogere vraagprijzen zodat er een eerlijke prijs betaald kan worden voor de producten. De connecties zorgen voor een hogere opbrengst van de producten, waardoor er uiteenlopend eten en drinken gekocht kan worden. 

Opbrengst gewassen Heifer Nederland

3. Voorlichting van sociale rechten

Wij kunnen het ons niet voorstellen, maar in veel landen is er nog altijd genderongelijkheid. Deze genderongelijkheid gaat in sommige landen heel erg ver. Zo zijn er plekken op de wereld waar jongens eerst eten krijgen en daarna pas de meisjes. Heifer schoolt de bevolking over gelijke rechten. Daarbij verzorgt Heifer scholing over zwangerschap en voeding.

4. Lange termijn visie

Allerlei onverwachte situaties kunnen bevolkingsgroepen erg pijn doen. Denk aan een natuurramp of een pandemie. Doordat de bevolking in arme landen vaak afhankelijk is van landbouw kunnen ze slecht omgaan met deze onverwachte situaties. Door middel van inkomensdiversificatie is er veerkracht en kunnen gemeenschappen naast hun bestaan als boer ook geld verdienen op andere manieren door de scholing van Heifer.

 

Project: Marktgericht ondernemen pinda en rundvee sector Malawi

Een voorbeeld van een project aangevangen door Heifer Nederland is die in Malawi. Hier heeft Heifer boeren ondersteund uit de pinda en rundvee sector. In Malawi is 90% van de bevolking afhankelijk van de landbouw. Hulp van Heifer kunnen ze dus wel gebruiken. Heifer Nederland heeft er geschoold over betere gezondheidszorg voor dieren en heeft gezorgd voor verbinding met markten die er nog niet waren voor de boeren daar. Er is zoveel meer te winnen in de rundvee sector. Enkel de kennis en connecties ontbreekte nog. 

Daarbij, de pindasector biedt ook veel potentie. De landbouwpraktijken die de boeren in Malawi gebruiken zijn verouderd. Er is veel dreiging van gewassenziekten. Daardoor is de opbrengst relatief laag. Door Heifer Nederland zijn er nu beter functionerende coöperaties en markten, waardoor de opbrengst van de pinda's een stuk beter is. Dat komt ook door de scholing van modernere landbouwpraktijken in de pindasector. 

Rundvee hulp Malawi door Heifer Nederland

Het land Malawi kent moeilijke situatie. Meer goede doelen in Malawi? Bekijk Transport4Transport eens.

Uw donatie gaat heel ver en gaat naar een langetermijnvisie bij Heifer Nederland

De donaties die naar Heifer Nederland gaan zijn niet gericht op noodhulp. Ze zijn gericht op de langetermijn, zodat in de toekomst beperkte hulp nodig is. Zodat de gemeenschappen van landen met slechte voedselvoorzieningen zelfvoorzienend worden. Doneer nu via donerenaangoededoelen.nl voor een vertrouwd platform, waarbij de donatie op de juiste plek komt.

Heifer Nederland