Holland Opera

Holland Opera

 

Opera voor de toekomst

Gevestigd in de Veerensmederij in Amersfoort maakt Holland Opera, samen met een nieuwe generatie makers en musici, actuele en toegankelijke operavoorstellingen voor jong en oud.

Missie

Wij maken opera die dicht bij de belevingswereld van ons (jonge) publiek staan. Gebruik makend van (jeugd)literatuur, toneel en soms muziekklassiekers willen we nieuwe operavoorstellingen maken met maatschappelijke thema's. Naast tekst, beeld en vormgeving vertelt vooral ook de muziek een verhaal dat soms niet te vangen is in woorden. 

Visie

In een wereld waar de ontmoeting en het gesprek zich steeds meer digitaal afspeelt gaan wij de dialoog live aan vanuit de overtuiging dat muziek de universele taal is die kinderen (en volwassenen) prikkelt tot kijken, luisteren en communiceren. Zo stimuleren wij hen om na te denken over hun rol in onze wereld.

Duurzaamheid

Holland Opera gaat zorgvuldig om met alle materialen die worden aangeschaft of gemaakt. Zo worden de decors nagenoeg altijd herbruikt. Het decor van Blauwbaard uit 2013 werd omgebouwd tot decor van Don Giovanni in 2016. Een deel werd vervolgens gebruikt in 2020 voor Vliegende Hollander en in 2022 maakte ook gezelschap Vis a Vis hier gebruik van. Het decor van Tantes uit 2007 werd deels opnieuw gebruikt in Suikertantes in 2014 en deels in Zwanenmeer in 2018. Datzelfde geldt voor de kostuums. De lange jassen uit King Arthur van 2009 werden in 2019 opnieuw gebruikt in Meermeisje. De kostuums van Eendje Buitenbeentje waren eerder gebruikt in Suikertantes. 

De Veerensmederij, het huistheater van Holland Opera maakt volledig gebruik van LED verlichting. Ook alle theaterspots zijn voorzien van LEDlampen. We hopen binnenkort toestemming te krijgen om het monumentale pand te voorzien van zonnepanelen.

           

(Inter)nationaal

Holland Opera is het eerste zelfstandige jeugdoperahuis van Europa en speelt zowel nationaal als internationaal een belangrijke rol bij de ontwikkeling van nieuwe jeugdopera. Dit blijkt ook uit het feit dat operahuizen in Duitsland en Denemarken jaarlijks onze jeugdopera's op hun repertoire zetten.

Holland Opera maakt deel uit van de Culturele Basis Infrastructuur (BIS) De Raad voor Cultuur schreef in zijn advies:

'Holland Opera maakt artistiek hoogwaardige producties. Ze bedient een jong publiek met grote verhalen over actuele thema's en blijft zich ontwikkelen, onder meer door interessante samenwerkingen aan te gaan. Holland Opera levert een goede bijdrage aan de vernieuwing van het jeugdpodiumkunstenlandschap. Zij speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van het genre door ieder jaar een aantal nieuwe opera's te produceren en daarbij genre-overstijgend te werk te gaan' 

Activiteiten

Holland Opera speelt gemiddeld vier producties per seizoen: een reizende jeugdopera voor de middenzaal, een kerstvoorstelling voor de hele familie in de Amersfoortse Veerensmederij, een Proeve waarin nieuwe makers het genre jeugdopera verkennen, en (leef)tijdsloze opera op bijzondere locaties zoals forten, fabrieken, musea en parkeergarages.  

Per seizoen worden 100 voorstellingen gespeeld voor ongeveer 25.000 bezoekers. Holland Opera richt zich nadrukkelijk op de jeugd, waarbij kinderen met diverse achtergronden toegang krijgen tot opera en muziek. Deze voorstellingen zijn gekoppeld aan actieve educatieve projecten voor scholen die ontwikkeld worden vanuit de belevingswereld van kinderen en jongeren. 

 

REINAERT DE V. (7+)

Familievoorstelling van Holland Opera in co-productie met Duda Paiva Company & New European Ensemble. Te zien tijdens de kerstvakantie en tournee 2024

Koningin Nobel houdt hofdag. Alle dieren klagen over de kwaadaardige streken van Reinaert de Vos. Reinaert wordt veroordeeld...Hij lijkt koningin Nobel met een subliem verhaal te overtuigen van zijn onschuld. Maar Reinaert heeft 1 persoon onderschat: zijn dochter.

 

Donaties worden direct op rekening van de stichting bijgeschreven
Doneer
Holland Opera
  • ANBI