Kinderen van de Voedselbank

Kinderen van de Voedselbank

 

Nederlandse kinderen in armoede

Het is bekend dat ook in een rijk en hoogontwikkeld land als Nederland sprake is van armoede en dat de gevolgen daarvan vaak een grote en langdurige impact op kinderen hebben. Armoede is een ingewikkeld begrip dat niet alleen in geld is uit te drukken, maar dat mede bepaald wordt door de
omstandigheden waarin kinderen tegen wil en dank, in terecht zijn gekomen.

En toekomst van armoede

Een toekomst die niet verder reikt dan het vullen van de gaten van vandaag, een leven vol zorgen over rond komen heeft na verloop van tijd een negatief effect op de psychische gesteldheid van mensen die het treft en met name de kinderen. De toekomst die we voor ons zien als we over
voldoende keuzeopties beschikken, beperkt zich voor mensen in armoede steeds vaker tot alleen vandaag.

"Als ik vandaag maar kan rondkom", waarbij het denken zich regelmatig beperkt tot gedrag om het ene gat maar te vullen met het andere gat. Vooruitkijken, plannen, perspectief zien en ontwikkelen, een praktische strategie volgen om je situatie te doorbreken, is een weg die meestal omgeven is door tegenslagen waar mensen zich slechts moeilijk uit kunnen ontworstelen. Met name voor de kinderen binnen deze gezinnen, heeft dit een zwaar negatief effect op hun verdere toekomst.

Uit wat voor gezinnen komen deze kinderen?

Vaak wordt er gedacht dat gezinnen die bij de voedselbank eten ophalen zichzelf in die situatie hebben gewerkt. Dit is echter niet altijd zo. Denk aan een gezin waarbij vader of moeder een onderneming had en deze failliet is gegaan en niet van hun schulden afkomen. Denk aan een alleenstaande vader of moeder die achter is gebleven en geen alimentatie ontvangt van de ex-partner. Of een onverwachte hoge kostenpost, die een gezin die altijd al net kon rondkomen in problemen brengt. 

Schokkende statistiek

  • 335 000 kinderen in Nederland leven onder de armoedegrens.
  • 1 op de 11 kinderen leeft onder armoedegrens.

Jong bezig zijn met armoede

De tegenstellingen in de samenleving kunnen erg groot en confronterend zijn. Veel kinderen van wie de ouders het zich kunnen permitteren, groeien, ongenuanceerd geformuleerd, op als een ‘achterbank kind’ met veel ontplooiings- en ontdekmogelijkheden. Hen wordt volop keuzes
aangereikt, ze groeien meestal onbezorgd op en hun leven lijkt soms op een uitgestippeld pad naar een toekomst die ze optimistisch tegemoet kunnen zien, omdat ze hun talenten of vaardigheden kunnen ontwikkelen of ontdekken.

Kinderen in armoede zijn in vele opzichten al jong bezig met
vooral te overleven. Ze ervaren onbewust vrijwel dagelijks dat niets vanzelfsprekend is, omdat ze in materieel opzicht buiten de boot vallen van de subtiele gangbare en onbesproken norm.

Dromen die doodlopen

Kinderen in armoede gaan soms opvallen of voelen zich anders. Hun dromen lopen al snel dood op het pad van de beperkte mogelijkheden. Naar een kinderfeestje gaan is na verloop van tijd niet meer vanzelfsprekend. Voetbalschoenen of een balletpakje zijn te duur, en dan hebben we het nog niet eens over de contributie. Je kunt jezelf nooit een feestje permitteren, dus je blijft maar weg of wordt niet meer uitgenodigd. Voor jou zijn er nooit nieuwe kleren, waarmee ook jij kunt pronken of waarmee je je onzekerheid, zoals ieder kind dat bij de groep wil horen, kunt maskeren.

Iedereen verdiend hulp

Nederland, een land waarin we zeggen dat we het niet slecht hoeven te hebben, onderschatten we hoeveel mensen het wél slecht hebben. Alledaagse dingen voor jou en mij zijn voor deze mensen niet normaal. Denk aan een bord warm eten 's avonds of taart op je verjaardag. Daarom komt Kinderen van de Voedselbank in actie voor kinderen uit gezinnen die niet goed rond kunnen komen!

Wat doet Kinderen van de Voedselbank?

Kinderen van de Voedselbank voorziet kinderen die uit gezinnen komen met een te laag inkomen van allerlei spullen.

Kinderen van de Voedselbank geeft kinderen bijvoorbeeld kledingpakketen voorzien van nieuwe kleding, niet van afdankertjes van anderen. Reden hiervoor is dat kinderen die op hergebruikte kleding leven vaak het mikpunt zijn van pesterijen en dat ze sociaal uitgesloten worden. Nieuwe kleding zorgt ervoor dat kinderen trots kunnen zijn op wat ze dragen, zich goed voelen en weer een positief zelfbeeld krijgen.

Iets wat Kinderen van de Voedselbank erg belangrijk vindt voor kinderen: Hun verjaardag. Daarom is er voor kinderen op de basisschool de verjaardagsbox. Zo kunnen kinderen tijdens hun verjaardag trakteren en hun verjaardag vieren met 10 vriendjes en vriendinnetjes. Daarbij komt een presentje, een cadeautje, voor de jarige zelf!

Verjaardagspakket kinderen van de voedselbank

Verjaardagspakket door Kinderen van de Voedselbank

Kinderen van de Voedselbank doet nog veel meer. Leuk om te benoemen is dat de stichting ook steeds meer toegangskaartjes ontvangt voor pretparken en/of dierentuin. Zo kunnen volledige gezinnen die dit normaal niet kunnen er eens lekker op uit. Een dagje weg met het gezin vertellen de kinderen graag over op school.

Meer informatie over de stichting: www.kinderenvandevoedselbank.nl

info@kinderenvandevoedselbank.nl

Bij donerenaangoededoelen.nl kun je doneren aan veel goede doelen voor kinderen. Via ons platform is een donatie snel gedaan en compleet veilig.

Donaties worden direct op rekening van de stichting bijgeschreven
Doneer
Kinderen van de Voedselbank
  • ANBI
Bert Vredeveld
Heb je een vraag?

Bert Vredeveld