Noodhulp in Malawi

Malawi is één van de armste landen ter wereld. Het gemiddelde inkomen in Malawi ligt ongeveer 50x keer lager dan in Nederland. Dat resulteert in armoede en een voedseltekort voor enorm veel mensen in Malawi. Ongeveer 2.800.000 leiden aan honger in het Afrikaanse land. Tot overmaat van ramp wordt Malawi ook veel getroffen door enorme weersomstandigheden. Droogtes, maar ook orkanen. Noodhulp in Malawi is dan ook zeker een vereiste om het land en de bevolking overeind te houden.

Direct een donatie maken:
Stichting Discover The World Transport4Transport

De extreme weerstomstandigheden in Malawi

Malawi kent enorme verschillen tussen weersomstandigheden. Zo is het een groot deel van het jaar erg droog. Temperaturen kelderen het hele jaar niet onder de 21° Celsius. Het droge seizoen is meestal van april en november. In de maanden die overblijven zou de regentijd moeten zijn. Echter blijft deze regentijd steeds vaker langer uit met alle gevolgen van dien. Landbouw droogt uit en de omstandigheden zijn verre van ideaal om te werken. Omdat Malawi enorm afhankelijk is van de landbouw zijn de weersomstandigheden cruciaal voor het verkrijgen van voedsel.

Zoals eerder gezegd blijft de regentijd veel langer weg. Dit heeft in 2022 geleidt tot een enorme droogte en een enorm tekort aan voedsel. Zo heeft de president van Malawi onlangs het volk nog opgeroepen om te vasten en te bidden voor regen. Deze regen is gekomen en alles voor de landbouw leek weer mogelijk. Tot dat de regen van geen ophouden wist en Malawi getroffen werd door cycloon Ana. Het had verschrikkelijke gevolgen. Wegen, huizen en opnieuw gezaaide gewassen werden weggevaagd. Tot overmaat van ramp werd niet veel later Malawi weer getroffen door een cycloon. Cycloon Gombe. 

De gevolgen van de extreme weersomstandigheden

Normaal gesproken wordt er in april geoogst. Dit jaar zal dat veel later zijn. Tenminste, als er überhaupt geoogst kan worden. Veel van de geplante gewassen zijn weggevaagd door de hevige regen en wind. Geld voor nieuwe zaden is er vaak niet. Daarbij komt dat de regenperiode langer uitblijft waardoor de periode waarin er van de oogst gegeten moet worden groter wordt. Veel Malawische gezinnen hebben een vooruitzicht waarin nauwelijks eten is. 

Noodhulp door verschillende organisaties

Gelukkig zijn er verschillende stichtingen die noodhulp in Malawi aanbieden. De meest bekende stichtingen zijn:

  • Stichting Discover The World. Deze stichting organiseert reizen om met dit geld een onderwijsproject te financieren. 
  • Transport4Transport. Een stichting die zich inzet voor het verbeteren van transport in Afrika. Dit doen ze onder andere door fietsambulances in Afrika te financieren. 

Voor een compleet aanbod van alle onze stichtingen verwijzen wij u door naar het overzicht van goede doelen.

Alle goede doelen bekijken