ZOA

Van de ene op de andere dag sta je met lege handen, ben je alles kwijt. Door geweld, bommen, een natuurramp. Angst en verdriet overheersen. Je wilt je gezin beschermen en je doet wat je kan, maar je staat machteloos. Je slaat op de vlucht, je hebt honger en je kinderen huilen...

Helaas is dit nog altijd werkelijkheid voor vele mensen. Wereldwijd zijn meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht voor een oorlog of een ramp. Noodhulporganisatie ZOA helpt van noodhulp tot wederopbouw. Bijvoorbeeld in Oekraïne.

Noodhulp in Oekraïne

Sinds de Russische invasie zijn honderdduizenden Oekraïners op de vlucht geslagen. Andere mensen hebben vanwege armoede of ouderdom geen andere optie dan in de levensgevaarlijke situatie te blijven. Hulp is hard nodig!

Begin maart 2022 kwam het noodhulpteam van ZOA aan in Uzghorod - regio Zakarpatska - en opende daar een kantoor. Van de 6,2 miljoen ontheemden (mensen op de vlucht in eigen land) zijn 500.000 mensen naar Zakarpatska gevlucht. Daar helpt ZOA met schoon water, voedsel en andere eerste levensbehoeften. Momenteel zet ZOA vooral in op cashdistributies via het betrouwbare Red Rose-systeem. 

Inmiddels heeft ZOA een tweede kantoor geopend, in de stad Tjsernihiv, zo'n 300 kilometer ten noorden van de hoofdstad Kiev. De stad en het gebied eromheen zijn grotendeels bezet geweest door Russische troepen en er werd hevig gevochten. De Russen zijn nu weer weg, maar de schade is enorm. De bevolking vindt haar huis vaak beschadigd of verwoest terug. ZOA werkt samen met deze mensen samen om hun huis te herstellen. Zo maken we een start met de wederopbouw van het land. 

 

ZOA in crisisgebieden

Ook in andere crisisgebieden is ZOA actief, denk aan Sudan, Colombia, Myanmar, Jemen en Syrië. Door conflicten en klimaatverandering zijn miljoenen mensen op de vlucht. Zij leven onder erbarmelijke omstandigheden. ZOA werkt in de sectoren Noodhulp, WASH (Water, Sanitatie, Hygiëne), Vredesopbouw, Onderwijs en Voedselzekerheid. 

Wil je meer informatie? Ga dan naar www.zoa.nl 

Stichting ZOA helpt in SudanStichting ZOA Nederland biedt hulp in Sudan

Nalaten aan stichting ZOA

Duizenden vrijwilligers in Nederland zijn betrokken bij noodhulporganisatie ZOA, denk aan collectanten, donateurs, scholen, ondernemers en kerken. Ook nemen mensen ZOA in hun testament op, zodat zij ook na hun leven hoop en perspectief kunnen bieden aan kwetsbare mensen in nood, zoals Jeanie Hoogendoorn (84):

“Ik moet er niet aan denken: op de vlucht slaan, zonder iets te eten. Je voelt je nergens thuis en je hebt geen perspectief meer. We hebben het hier zo goed! Ik laat daarom graag na aan ZOA.” 

Is ZOA Betrouwbaar?

ZOA Nederland is een CBF Erkend goed doel. Het CBF toetst of goede doelen aan de eisen voldoen. Voor ZOA Nederland weet je dus dat de donatie daadwerkelijk bijdraagt aan een betere wereld.

Ook heeft ZOA Nederland een ANBI status. ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. ZOA Nederland zet zich dus voornamelijk in voor het algemeen belang.

Waar staat ZOA voor?

ZOA betekent Zuid-Oost Azië. Hoewel we nu over de hele wereld handelen, is ZOA begonnen in dit gebied in 1973. Nog altijd dragen we dezelfde naam, omdat het een hele hoop herkenbaarheid met zich meebrengt.

Wil je meer informatie over ZOA?

ZOA. Wij zijn er. Samen met jou. Wil je meer informatie over het geven aan ZOA of wil je ZOA opnemen in je testament? Neem dan vrijblijvend contact op met Yolenta Pater, y.pater@zoa.ngo, 06 55830718. 

Via de knop Maak een Donatie of steun.zoa.nl kunt u rechstreeks aan ZOA doneren. Hartelijk dank! 

Goede doelen voor Oekraïne

ZOA is één van de koplopers in hulp aan Oekraïne, los van de grote instellingen. Maar het zijn vaak de net wat kleinere instellingen die dat extra beetje aandacht kunnen geven. Zo ook ZOA Nederland. Donerenaangoededoelen.nl heeft speciaal voor jou nog meer goede doelen op een rijtje gezet - allemaal goede doelen die zich inzetten voor Oekraïne. 

Goede doelen Oekraïne Terug naar Overzicht Goede Doelen

ZOA
  • ANBI
  • CBF