Goede doelen Oekraïne

Het is al weer een tijd geleden, maar het leed is nog lang niet over. Oekraïne is betrokken geraakt in een oorlog met de buren aan de oostelijke landsgrens: Rusland. Deze oorlog is dichterbij dan we recent hebben meegemaakt en daarom voelen we in Nederland de gevolgen hier ook meer van. Daarom motiveert het ons om inzet te tonen voor goede doelen die Oekraïne steunen. Wij van donerenaangoededoelen.nl hebben er voor jou een paar op een rijtje gezet.

Stichting HOE (Hulp Oost Europa)

Deze vanuit het Christendom georganiseerde instelling zorgt al jaren voor goedwilligheid richting de mensen in Oost Europa. De omstandigheden zijn daar al jaren niet zo makkelijk. Er heerst armoede, er is sprake van veel discriminatie, corruptie en uitbuiting is er ook geen vreemde zaak. Stichting Hulp Oost Europa zet zich in door een connectie te leggen met kerkelijke gemeenschappen in de gebieden om zo alle mensen van hulp te voorzien. Denk aan hulp voor gehandicapte kinderen, de Roma gemeenschappen, maar ook financiële en zorgelijke hulp voor ouderen. 

Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne heeft Stichting HOE de focus meer op Oekraïne gelegd. De oorlog die gaande is levert mensonterende omstandigheden op. Daarom levert HOE diensten en financiële hulp om mensen op te vangen in eigen land en net over de grens. Het Zuid-Westen van Oekraïne kent vele opvangplekken voor vluchtelingen uit het Oosten en Noorden van het land. Deze moeten voorzien worden van basisvoorzieningen en voedsel. Hetzelfde geldt voor de opvangplekken net over de grens in Moldavië, Hongarije, Slowakije en Roemenië. 

Gelukkig kunnen hulporganisaties als Stichting HOE (Hulp Oost Europa) hier helpen.

Doneren aan Stichting HOE

Stichting Hulp Oost Europa Oekraïne

 

Stichting GAiN

GAiN is een stichting die zich de laatste periode volledig focust op noodhulp in Oekraïne. Ze zijn net als velen geraakt door de omstandigheden in het land en willen daarom te hulp komen. De vanuit oorsprong Christelijke stichting heeft als doel om wie dan ook - van welke geloofsovertuiging dan ook - te helpen. Citaat van GAiN:

Wij willen onze ogen niet sluiten voor de nood van anderen. Het is ons hartsverlangen om – zoals Jezus het zei – hongerigen te voeden, vreemdelingen onderdak te bieden, naakten te kleden en zieken en gevangenen te bezoeken. Hoop en blijdschap, herstel van waardigheid, het verzachten van pijn: dat gunnen we ieder mens.

Wat velen wel eens vergeten is dat de oorlog in Oekraïne al een stuk langer gaande is. Ook in 2018 waren er al conflicten. Dit is de periode waarin Stichting GAiN besloot om hulp te gaan verlenen in Oekraïne.

Recent is er een noodproject gestart waarbij pakketten worden samengesteld om de situatie voor de vluchtelingen iets van kleur te doen geven. Helaas is dat niet middels mooie spullen, maar met noodpakketten die de mensen heel goed kunnen gebruiken. Complete voedselpakketten worden richting het oosten van Europa gestuurd. 

Maar dit is niet alles. De winter in Oekraïne is behoorlijk streng en daarom vormt de kou een bedreiging. Daarom zamelt de stichting GAiN ook daarvoor middelen in. Denk aan thermoskannen, thermokleding, generatoren, heaters, powerbanks en meer. 

Stichting GAiN kan uw hulp goed gebruiken.

Doneer aan Stichting GAiN

Stichting GAiN Oekraïne

 

Stichting ZOA

Deze stichting is er niet alleen voor noodhulp, maar zal zich ook zeker weten inzetten voor de wederopbouw. Stichting ZOA doet dat al jaren in oorlogsgebieden in het Midden-Oosten en Afrika. En straks ook in Oekraïne wanneer die verschrikkelijke oorlog voorbij is.

Op het moment is de stichting ook actief in Oekraïne in de vorm van noodhulp. Begin maart 2022 werd er een kantoor geopend in het westen van het land waarvan uit georganiseerde hulp aangeboden kon worden. Naar Zakarpatska, de locatie van het Stichting ZOA kantoor, zijn maar liefst 500.000 vluchtelingen gekomen uit eigen land. Dat is voor een gebied van 1.200.000 inwoners een behoorlijke toename aan mensen, waarvoor niet altijd gezorgd kan worden. Dat is dan ook de voornaamste reden dat Stichting ZOA zich hier vestigt. 

Het hulpteam van ZOA zorgt ervoor dat de mensen er beschikken over schoon drinkwater, dat er genoeg voedsel is en dat andere importante levensbehoeften ook worden voorzien. 

Hier vertel hulpverlener/noodhulpcoördinator Hielke Zantema over de situatie:

“Vluchtelingen vertellen aangrijpende verhalen over bombardementen en het gedwongen achterlaten van hun echtgenoten en vaders. Niemand zag dit aankomen: niet dit, niet op deze schaal en niet op deze vreselijke manier. Er komt een achtbaan aan emoties voorbij. Maar ik moet aan de slag, want er is werk te doen.Hulp bieden geeft hoop. Het is het minste wat ik - wat we - kunnen doen.”

Wil jij Stichting ZOA steunen in hun hulpverlening? De hulpverlening die Oekraïne en de bevolking verdiend? Doneer dan veilig en snel via donerenaangoededoelen.nl.

Doneer aan Stichting ZOA

 

Veilig doneren aan een fonds voor Oekraïne doe je via donerenaangoededoelen.nl

Bij donerenaangoededoelen.nl bieden we graag een platform voor goede doelen in Oekraïne. Wij steunen ze graag bij de inzameling van donaties die hard nodig zijn. Via ons platform doneer je veilig, betrouwbaar en snel. Dus wil jij de Oekraiense bevolking een handje helpen in deze embarmlijke situatie? Doneer via donerenaangoededoelen.nl aan een stichting die Oekraïne steunt. 

Heb je vragen over ons platform? Of wil je je als goed doel aansluiten bij donerenaangoededoelen.nl? Neem contact met ons op. We helpen jou en/of je goede doel graag verder!

Contact met DAGD