Amnesty International

De wereldwijde organisatie Amnesty is bekend door het actievoeren voor mensrechten. Respect, bewustzijn en actie staan vooorop. Allerlei kwesties komen naar voren. Van de situatie rondom het WK voetbal in Qatar tot de oeigoeren in China.

Amnesty International successen

Amnesty International heeft zich al meerdere keren bewezen als de beste organisatie die strijdt voor de mensenrechten. 

Doodstraf

Amnesty heeft zich ingezet voor de afschaffing van de doodstraf. Dit doen ze sinds 1977. Slechts 16 landen voerden geen executies meer uit na oproeping tot doodstraf door justitie. Vandaag de dag hebben 140 landen de doodstraf in de praktijk afgeschaft. Een enorme winst!

Oorlogsmisdaden

Sinds 2003 is het mogelijk om oorlogsmisdadigers internationaal te berechten voor hun acties (van het verleden). Samen met andere organisaties is Amnesty International hier verantwoordelijk voor. Jarenlang de druk opvoeren op dit onderwerp en het bewustmaken van het belang van het berechten van oorlogsmisdadigers heeft een positieve uitkomst opgeleverd.

Vrijheid van meningsuiting

Helaas komen nog altijd situaties voor waar een andere mening dan het regime een straf opleverd. Nog altijd strijdt Amnesty hiervoor. In het verleden al vaak met succes. Journalisten, activisten en nog veel meer mensen werden bevrijd van bijvoorbeeld gevangenisstraffen.

Recente inzet: WK voetbal in Qatar

Qatar is geen vriendelijk land voor zijn arbeiders. In het land wonen zo'n 2 miljoen arbeidsmigranten; Dat is ongeveer 95% van de bevolking. Ze zijn vooral afkomstig uit Afrikaanse of Aziatische landen om te werken aan de infrastructuur en recent het WK voetbal. De omstandigheden zijn enorm slecht. Hoge temperaturen en veel zonuren, slechte huishouding en hygiëne lijkt niet te bestaan. 

Door de omstandigheden en veiligheid van de arbeidsmigranten komen er veel om. Amnesty zet zich in voor de mensenrechten daar en streeft naar een eerlijke situatie voor deze mensen en consequencies voor Qatar.

Arbeiders WK Qatar

Steun Amnesty International Nederland

Via donerenaangoededoelen.nl kun je Amnesty International veilig en snel steunen. Hiermee steun je de mensenrechten, waaronder een strijd voor het verbeteren van die mensenrechten in Qatar. Wij doen mee. Jij ook? Doneer via donerenaangoededoelen.nl!

 

 

Amnesty International
  • ANBI
  • CBF
Bert Vredeveld
Heb je een vraag?

Bert Vredeveld