Bijbels Museum

Bijbels Museum

 

Bezinning, bezieling en inspiratie

Het Bijbels Museum brengt bezinning, bezieling en inspiratie met reizende tentoonstellingen rond bijbelse thema’s en verhalen die aan het gedachtengoed van meerdere religies en stromingen raken. We doen dat in heel Nederland, voor wie wel en voor wie niet gelooft.  We nodigen geregeld kunstenaars uit om nieuw werk voor onze tentoonstellingen te maken. Zo dragen we bij aan de canon van door de bijbel geïnspireerde kunst. De geschiedenis van het Bijbels Museum gaat terug tot de tweede helft van de negentiende eeuw. Huisvesting, vorm, zelfs doelstellingen veranderden. De bijbel bleef. Als inspiratiebron, richtsnoer, heilig boek, ook in deze tijd van ontkerkelijking. 

“Morgenglans der Eeuwigheid” van Annita Smit in tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord (2022) in Museum Krona, Uden (foto W. Kuijpers).

Laagdrempelig en groot bereik

Het Bijbels Museum heeft geen eigen presentatieplek. We tonen onze tentoonstellingen bij partners, in musea, kerken en publieke gebouwen, binnen en buiten de Randstad. Onze samenwerkingspartners zijn laagdrempelig, de tentoonstellingen vaak gratis toegankelijk. Zo vergroten we ons bereik en hopen we door verhalen uit de bijbel levend te houden, mensen in het hart te raken, zachtmoedig te confronteren, te inspireren en bemoedigen.

Wij hebben u nodig

Het Bijbels Museum is voor zijn exploitatie en voortbestaan afhankelijk van giften. Een trouwe kring van vrienden steunt ons. Help ons onze missie waar te maken. Zorg er met uw bijdrage voor dat de bijbel nieuwe generaties houvast blijft geven. Elke donatie, groot of klein is welkom. Met fiscaal voordeel, want elke gift, eenmalig of periodiek, is voor 125% fiscaal aftrekbaar omdat het Bijbels Museum een culturele ANBI is, een algemeen nut beogende instelling. ANBI-instellingen zijn vrijgesteld van schenkings- en successierechten. Uw schenking komt dus geheel ten goede aan het Bijbels Museum.

Vrienden van het Bijbels Museum

Geeft u om het werk van het Bijbels Museum, dan kunt u ons steunen door Vriend te worden! Per jaar doneert u dan een bedrag naar keuze. Als dank nodigen wij u regelmatig uit voor exclusieve ontvangsten en houden wij u op de hoogte van ons werk via persoonlijke brieven. Ook heeft u uiteraard gratis entree tot onze tentoonstellingen. Via Vriend van het Bijbels Museum kunt u lid worden.

 

Eenmalige donatie of erfstelling

Ook kunt u ons ondersteunen door middel van een eenmalige donatie via de knop "Maak een Donatie". Wilt u overwegen om het Bijbels Museum in uw testament op te nemen? Wij praten graag met u over de mogelijkheden. U kunt hiervoor contact opnemen met Carolien Croon, 06-82622803 of c.croon@bijbelsmuseum.nl

 

Het Bijbels Museum

“Solastalgia” van Zindzi Zwietering in tentoonstelling NIEUWE AARDE: 12 visioenen (2020) in Westerkerk Amsterdam (foto M. Marreveld).

 

Geen collectie meer

De nieuwe koers van het Bijbels Museum, reizende tentoonstellingen rond bijbelse thema’s en verhalen op laagdrempelige plekken door heel Nederland, is ingegeven door het streven een breed publiek te bereiken met duurzame producties. Vóór het Bijbels Museum ging reizen, heeft het zijn collectie overgedragen aan een groot aantal musea en andere erfgoedinstellingen. Zo is de collectie van ds. Leendert Schouten overgedragen aan Rijksmuseum het Catharijneconvent en is de collectie bijbels in beheer bij de Vrije Universiteit Amsterdam. Het permanente museum in Amsterdam is per 1 juni 2020 gesloten. De tentoonstellingen zijn sindsdien te zien (geweest) in onder andere Amsterdam, Amersfoort, Haarlem, Middelburg, Ter Apel, Uden, Zierikzee en Zwolle. Het kantoor van het Bijbels Museum is gevestigd in de Corvershof (Protestantse Diaconie Amsterdam) in Amsterdam.

 

Belangrijke informatie voor de notaris

Stichting Bijbels Museum

IBAN NL31 INGB 0003186 00

KvK 41199211

Nieuwe Herengracht 18

1018 DP Amsterdam

www.bijbelsmuseum.nl

Donaties worden direct op rekening van de stichting bijgeschreven
Doneer
Anoniem
€ 10,00
11 april 2023
Anoniem
€ 10,00
18 januari 2023
Danny Tang
€ 318,00
22 november 2022
Bijbels Museum
  • ANBI