Stichting Airborne Museum

Op 17 september 1944 begon de Slag om Arnhem, de grootste luchtlandingsoperatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Negen dagen lang werd er in en rondom Arnhem heftig gevochten. Tijdens de strijd sneuvelden veel, vooral jonge, soldaten. Toch bleven de geallieerden volhouden en generaal-majoor Urquhart bleef vanuit Villa Hartenstein zijn troepen leiden.

De Slag om Arnhem heeft grote impact gehad op het verloop van de Tweede Wereldoorlog en de vorming van het huidige Europa. Daarmee is het verhaal van het Airborne Museum een markant onderdeel van het Nederlandse geschiedenis. U ontdekt dit verhaal op twee locaties, de stille ooggetuigen.

Foto: Daan van oort

Villa Hartenstein

In Villa Hartenstein, het voormalige Britse hoofdkwartier, is nu het Airborne Museum gevestigd. Naast bijzondere en historische objecten spelen ook persoonlijke verhalen een belangrijke rol. De bezoeker wordt meegenomen in het verhaal van de Slag om Arnhem vanuit een multiperspectief. Ooggetuigen zijn aan het woord en door realistische enscenering komen de gebeurtenissen invoelbaar dichtbij. Stap voor stap beweegt de bezoeker zich door de geschiedenis. Het museum creëert hiermee een plek voor eren, herinneren en educatieve ontspanning.

Foto: Mike Bink

Airborne at the Bridge

Daarnaast is er ook Airborne at the Bridge, de museale dependance gevestigd naast de John Frostbrug – de voormalige Rijnbrug. Met fenomenaal uitzicht op de wereldberoemde brug vertelt Airborne at the Bridge de persoonlijke verhalen van de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse Hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner en de Nederlandse kapitein Jacob Groenewoud die op deze plek vochten en sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem in september 1944. Airborne at the Bridge is gratis te bezoeken.

Foto: Daan van Oort

Het voornaamste doel van het Airborne Museum is het blijven vertellen van dit indrukwekkende verhaal over broederschap, moed en strijd. Aan jong en oud. Het ontdekken van het verleden draagt bij aan het begrijpen van het heden. Het museum is een actieve, culturele organisatie die meer dan 95% van zijn eigen inkomsten genereert en een ANBI status geniet.

Foto: Daan van Oort

Meer informatie

Uw donatie is daarom onmisbaar voor ons! Wij vertellen u graag meer. U kunt contact opnemen met directeur-bestuurder dhr. Ronnie Weijers via r.weijers@airbornemuseum.nl of 026-3337710.

Opdat wij niet vergen.


 

 

Stichting Airborne Museum