Stichting Bolivia Komité Geldrop

 

Stichting Bolivia Komité Geldrop steunt zeer kansarme jongeren in Latijns-Amerika door het verstrekken van beurzen waarmee deze jongeren een goed vak kunnen leren en daarmee zichzelf (en ook hun directe omgeving) kunnen helpen om een normaal leven te kunnen leiden.

Beurzen

Die beurzen verstrekken wij op voordracht van ons zeer goed bekende contactpersonen in Bolivia, Colmbia, Chil, Brazilië en Guatemala, waardoor wij overtuigd zijn dat deze gelden ook goied besteed worden. Deze contactpersonen onderhouden de contacten met deze jongeren en rapporteren ons halfjaarlijks over de voortgang van de studies van deze jongelui.

Bolivia Comitë

Projecten

 

SCHOLIEREN BOERDERIJPROJECT

De basisgemeenschap Comunipas in San Bernardo del Viento in Colombia onder leiding van Fried Deelen heeft het ontvangen bedrag voornamelijk besteed om 4 hectare landbouwgrond (El Quejimbre) te kopen. De circa 100 jongeren tussen 15 en 25 jaar oud zijn georganiseerd in de kerkelijke basisgemeenschap San Fransisco en de judoclub La Perla (opgericht door Fried). Alle jongeren zijn afkomstig uit arme gezinnen en combineren studie met enige vorm van werk. Het scholieren boerderijproject heeft met name educatieve doelen: leren samenwerken, leren gezamenlijk verantwoordelijkheden te dragen en ervaring opdoen in agrarische activiteiten, inclusief bedrijfsadministratie, juridische en economische aspecten. Tegelijk kunnen de jongeren kleine inkomsten verwerven, de verbouwde gewassen zelf gedeeltelijk consumeren en hun sociale en culturele niveau verhogen. Alles wordt in eigen beheer door de leden uitgevoerd. In 1993 werd de eerste rijst geteeld op deze grond, waarna in 1994 vanwege droogterisico's Sorgo geteeld werd. Enkele leden van de basisgemeenschap worden als beursaal door het Bolivia komité Geldrop gesubsidieerd. Een groot gedeelte van de opgedane kennis komt ten goede aan de jongerengemeenschap en dus aan San Bernardo.

SCHOLIEREN BOERDERIJPROJECT

 

BIBLIOTHEEK RAMIRO DELGADO GALVEZ 

Ramiro heeft als student een studiebeurs gekregen in de jaren 1984 tot en met 1990 en later in 1996 en 1997. Hij heeft sociologie en psychologie gestudeerd. Ramiro is met zijn vrouw Jessica werkzaam in een arme buurt van La Paz. Hij werkt bij O.N.G., een particuliere organisatie geheten "Eco Solidair". Deze organisatie houdt zich bezig met het opvangen en opleiden van straatkinderen. De straatkinderen problematiek in La Paz is zeer groot, vele kinderen komen al vroeg in het criminele circuit terecht. Zijn vrouw Jessica leidt een kindercrèche "Panquarita". Boven de kindercrèche is, op kosten van de Nederlandse Augustijnen een bibliotheek verdieping gebouwd. Ramiro heeft het Bolivia Komité Geldrop gevraagd om de inrichtingskosten van de bibliotheek te betalen. Door een actie op het Strabrecht college in 1997 kon een bedrag van € 3.267,27 overgeboekt worden naar La Paz. Hiervoor zijn 3 schrijfmachines en vele boeken aangeschaft. De bibliotheek diende voor middelbare scholieren "Yanaptasiñani" in een buitenwijk van La Paz. In september 1997 is er in het gebouw ingebroken en is er helaas veel van de inrichting gestolen.

U kunt onze stichting ondersteunen door via de knop Doneer een bedrag aan ons te schenken.

 

Terug naar Overzicht Goede Doelen

Stichting Bolivia Komité Geldrop
  • ANBI