Stichting IMC Weekendschool

Stichting IMC Weekendschool

 

Hier maken we toekomst

 

Wie met volle overtuiging zijn interesses volgt, haalt het meeste uit zijn leven. Daarom laat Stichting IMC Weekendschool nieuwsgierige jongeren kennismaken met enthousiaste professionals en hun uiteenlopende vakgebieden, om samen op een positieve manier een wereld te ontdekken waarmee ze anders niet snel in aanraking komen. Zo geven we hen de bagage mee om te kunnen worden wie ze willen zijn. 

Stichting IMC Weekendschool

Programma IMC Weekendschool

 Op de weekendschool ontmoeten jongeren in de leeftijd van 10 tot 14 jaar iedere zondag bevlogen professionals (vrijwilligers), die gepassioneerd vertellen over hun vakgebied. Samen gaan ze aan de slag met het échte werk, in de klas, maar ook op excursie naar bijvoorbeeld de rechtbank, het ziekenhuis, een krantenredactie of bouwplaats. Door deze lessen verruimen ze hun maatschappelijke blikveld, ontdekken ze waar hun talenten en interesses liggen en verbeteren ze vaardigheden zoals samenwerken en onderzoeken. Zo bereiden de jongeren zich spelenderwijs voor op de belangrijkste stap na hun schoolbestaan: het maken van gemotiveerde keuzes voor de toekomst.

IMC Weekendschool 1 

Ervaringen die je horizon verbreden

Het driejarige curriculum omvat ongeveer vijftien vakken, waaronder Journalistiek, Recht, Geneeskunde, Filosofie, Architectuur, Techniek, Politiek en Beeldende Kunsten. We vragen aan gastdocenten om de essentie en hoogtepunten van hun vak samen met de leerlingen te ervaren: werken in een operatiekamer, debatteren met de minister, speuren naar buitenaards leven, een rechtszaak leiden, de buurt herontwerpen of kranten en documentaires maken. In het brede weekendschoolprogramma kunnen jongeren volop

experimenteren in de echte wereld en worden zij aangemoedigd deze met een nieuwsgierige en betrokken houding tegemoet te treden. We richten de lessen zo in, dat er prikkelende, magische momenten ontstaan. Dat worden ervaringen die bijblijven en hun horizon verbreden. Daarmee stimuleren we het lef en zelfvertrouwen van onze leerlingen, verruimen hun blikveld en versterken hun binding met de maatschappij. Na 82 zondagen ontvangen de leerlingen hun diploma. Daarmee hebben ze automatisch toegang tot IMC Alumni: een platform van verdieping, ondersteuning en professionele uitwisseling voor oud-leerlingen.

IMC Weekendschool 2

Tien IMC Weekendscholen 

Sinds de start in Amsterdam Zuidoost in 1998 is Stichting IMC Weekendschool uitgegroeid tot een stichting met vier programma’s en heeft het weekendschool programma  tien vestigingen door heel Nederland (blauwe stippen). Elke zondag krijgen ruim 1100 leerlingen, van alle schoolniveaus, les op een van onze weekendschool vestigingen in Nederland: Amsterdam Noord, Amsterdam West, Amsterdam Zuidoost, Den Haag, Groningen, Nijmegen, Rotterdam Delfshaven, Rotterdam Zuid, Tilburg en Utrecht. Per vestiging volgen circa 110 leerlingen weekendschoolonderwijs. Voor de werving van de leerlingen wordt samengewerkt met meer dan 100 basisscholen, die worden geselecteerd op basis van het zogenoemde schoolgewicht (dit is gebaseerd op armoedecijfers en het opleidingsniveau van ouders). Een vestiging is een combinatie van gedreven betaalde krachten, gepassioneerde gastdocenten, vrijwilligers, betrokken alumni en enthousiaste leerlingen. Partners en sponsoren zijn nauw betrokken bij de vestigingen en verzorgen regelmatig een deel van het programma.

Inspirerende professionals  

Betrokken vrijwilligers zijn voor ons onmisbaar. Jaarlijks geven zo’n 3500 gastdocenten les op de weekendschool. Zij vertellen niet alleen over hun beroep en vakgebied, maar ook over hun eigen ervaringen en de keuzes die zij zelf hebben gemaakt in hun leven. De interactie met gastdocenten stimuleert leerlingen om de wereld met een open houding tegemoet te treden, grenzen te verleggen en hun hart te volgen.

Ook voor gastdocenten zijn de lessen een verrijkende ervaring. Onbevangen vragen van de leerlingen dwingen tot eerlijke antwoorden over hun levenskeuze en expertise. Gastdocenten en leerlingen komen doorgaans uit heel andere sociaaleconomische situaties, die verschillen vervagen door het plezier van hun samenwerking.Wilt u meehelpen als gastdocent of vrijwilliger kijk dan bij vestigingen voor de gegevens van de coördinator bij u in de buurt of geef u op via Help mee.

Oorsprong 

Stichting IMC Weekendschool staat al sinds de oprichting in 1998 voor onderwijsvernieuwing en biedt motivatie-gericht, aanvullend onderwijs aan kinderen uit die wijken waar dat het hardst nodig is. Op zondagen met het programma IMC Weekendschool; in het reguliere basisonderwijs geïntegreerd met het programma IMC Basis; aan nieuwkomerskinderen in taalklassen met het programma IMC on Tour en met coaching en masterclasses voor oud-leerlingen met het programma IMC Alumni.

Meer informatie, feiten en cijfers over stichting IMC Weekendschool vindt u op de pagina Over ons.

Help mee/ steun ons

Wij krijgen steun uit alle hoeken van de samenleving. Sinds de allereerste les drijven wij op de inzet van vrijwilligers en op de financiële en inhoudelijke bijdrage van (private) partners. Wij verbinden zo een brede maatschappelijke coalitie van bedrijven, (onderwijs)instellingen en individuen die graag bijdragen aan de toekomst van jongeren. Steun ons door partner te worden of doe een donatie via de button "maak een donatie".

 

Terug naar Overzicht Goede Doelen

Donaties worden direct op rekening van de stichting bijgeschreven
Doneer
Stichting IMC Weekendschool
  • ANBI
  • CBF